Cred cu tarie ca psihoterapia este un catalizator al procesului prin care oamenii isi asuma responsabilitatea pentru schimbarea din viata lor si pentru decizia de a primi ajutor in acest proces de schimbare. A porni pe drumul psihoterapiei demonstreaza hotarare și o atitudine deschisa catre schimbare.
 
A merge sa discuti cu un psihoterapeut cere ceva curaj. Trebuie sa fii curajos, ca sa iti expui vulnerabilitatea in fata unui strain, aratandu-i defectele tale si spunand cu voce tare: "nu ma descurc prea bine si am nevoie de ajutor". Pana la urma, nu toti avem probleme? Doar ca unii dintre noi sunt mai buni la a ascunde propriile imperfectiuni fata de cei din jur cat si fata de ei insisi. E nevoie de ceva curaj ca sa-ti admiti, intai, defectele pentru ca mai apoi sa permiti cuiva sa le vada si sa le analizati mai de aproape impreuna. Exista si posibilitatea ca, odata ce "defectele" noastre devin publice, sa ni se para altfel, diferite. Putem descoperi ca ele nu erau defecte pana la urma, ci calitati care ne faceau unici.
 
Cred ca psihoterapia poate aduce la suprafata puterilor ascunse in noi si ca poate oferi fiecaruia dintre noi o imagine mai completa asupra darurilor unice pe care le avem de oferit lumii. A cauta ajutor in terapie necesita curaj, insa oare nu am invatat dintotdeauna, din povestile pe care le spunem copiilor, ca rasplata (recompensa) nu intarzie niciodata sa apara in urma curajului?
 
Suntem cu toții niste supravietuitori. Am întâlnit, de multe ori de-a lungul vietii, obstacole si piedici neprevăzute. Si am trecut prin ele. Pentru unele dintre aceste obstacole, evenimente neprevazute si traume am fost nevoiti sa inventam noi strategii de a actiona si reactiona pentru a putea trece mai departe, pentru a ne adapta. O parte din acele strategii de adaptare pot continua sa ne ajute sa navigam prin viața si astazi. O parte insa nu ne mai sunt utile, unele au devenit chiar daunatoare.
 
Psihoterapia te poate ajuta sa vezi care sunt acele comportamente care te-au ajutat la un moment dat in viata, dar nu iti mai sunt necesare acum. De fapt, de foarte multe ori aptitudinile pe care ni le dezvoltam pentru a trece peste o rascruce neasteptata a calatoriei noastre prin viata (decesul unei persoane iubite, o trauma fizica sau sexuala, dizolvarea unei casatorii, un vis destramat), ne tin blocati in acel moment in care nu functionam la parametrii optimi. Psihoterapia te poate ajuta sa identifici acele comportamente care nu iti mai sunt utile facilitand totodata practicarea unor strategii mult mai sanatoase in prezent.
Print Friendly, PDF & Email