Iarnă în stil danez – Hygge

Adeseori clienții mei îmi spun cât de greu de suportat sunt sărbătorile de iarnă, mai ales atunci când se simt triști, singuri sau izolați de cei din jur.

De curând mi-a picat în mână o carte absolut minunată care poate ajuta în această situație și pe care, cu drag, o recomand: The little book of hygge – Danish secrets to happy living.

Hygge, la fel ca „dor” sau „alint” este genul acela de cuvânt greu de tradus sau de explicat și care are o caldură aparte tocmai pentru că este mai ușor de cuprins cu sufletul nu cu mintea, hygge se simte nu se învață, hygge se traiește nu se discută.

Cartea sugerează să folosești iarna ca pe o scuză pentru a face toate acele lucruri pe care le-ai amânat pentru că nu ai avut timp sau pentru că ai avut altceva mai important de făcut:

… culcușește-te pe canapea și citește o carte bună,

… bea un ceai aromat sau o cafea,

… urmărește blog-uri sau emisiuni favorite,

… încearcă să rămâi printre oameni, mergi la expoziții, concerte, workshopuri sau conferințe, învață să construiești relații,

îmbrățișează măcar o persoană în fiecare zi (colegi, prieteni, rude) – dacă nu găseși în fiecare zi o astfel de persoană gasește căteva minute în care să îți aduci aminte, cu drag, de o astfel de îmbrățișare,

… poate că este timpul să îți faci cadou o pisică sau un cățel,

… redescoperă plăcerea de a face lucruri simple,

… rămâi în prezent aici și acum,

… fă-ți mici plăceri,

… fii recunoscător,

… renunță la competiție, 

… trăiește o viață simplă!